Täysin gluteeniton kahvila vuodesta 2021!

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen näkyy osittaisena trendi-ilmiönä, joka on rantautumassa myös Suomeen. Me KATTOlla emme suinkaan odota gluteenittomuuden trendaavan keto-ruokavalion tavoin, samalla havitellen yrityksellemme isoja voittoja. Täysin gluteeniton kahvila oli unelma ja perustaminen lähti yksinkertaisesti yrittäjän tarpeesta sekä toiveesta, jonka hän jakaa keliaakikkona useiden henkilöiden kanssa. Keliakiaan ei ole parannuskeinoa, mutta sen oireita hoidetaan tiukalla koko elämän kestävällä gluteenittomalla ruokavaliolla. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja, jonka vuoksi ruokavaliota on noudatettava. Keliakian oireista voit lukea lisää täältä! Gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa ei saa nauttia ruista, vehnää tai ohraa. Keliaakikolle käy kuitenkin mm. tattari, hirssi, kvinoa ja gluteeniton kaura. Meillä Café & Bar KATTOlla ei käsitellä mitään gluteenipitoisia tuotteita (psl. oluet), joten tuotteillamme ei ole kontaminaatioriskiä! Jos haluat tutustua gluteenittomaan ruokavalioon enemmän, löydät lisätietoa Keliakialiiton -nettisivuilta.

KATTO on gluteeniton kahvila Tampereella.
Täysin gluteeniton kahvila & gluteenittomat herkut!
Miksi täysin gluteeniton kahvila?

Meille gluteenittomuudessa on tärkeintä yhdenvertaisuus & turvallisuus, laatu & maku sekä tuotteen hinta! Haluamme, että tuotteemme ovat kaikkien keliaakikoiden saatavilla ilman lisäkustannuksia, joita usein gluteenittomista tuotteista pyydetään. Haluamme myös säilyttää tuotteillamme laadukkaan tason, jonka vuoksi teemme kaikki tuotteemme itse, emmekä käytä mm. pakasteita. Gluteenin merkitys erilaisessa leivonnassa on kuitenkin suuri, joten joudumme tekemään päivittäin työtä reseptiemme kehittämisessä. Gluteeni antaa taikinalle sitkon ja sitko puolestaan auttaa siihen, että leivonnaisen rakenteesta tulee hyvä, kuohkea ja se pysyy koossa. Tämä on kuitenkin haaste, jonka olemme tietoisesti ottaneet, sillä gluteenitonta elämää varjostaa ikävä yhdenvertaisuuden ja turvattomuuden viitta, josta harvoin puhutaan.

Häpeä omasta ruokavaliosta.

"Yhdenvertaisuus & turvallisuus"

Erityisesti tuoreet keliaakikot voivat kokea suurtakin huolta terveydestään ja hyvinvoinnistaan päivittäisellä tasolla. Se voi esiintyä jatkuvana varuillaan olona tai liioitellun tarkkana tuoteselosteiden oikolukuna. Huoli on kuitenkin oikea ja sitä voi olla vaikea ymmärtää. Keliakiassa on sitouduttava koko elämän kestävään ruokavalio muutokseen, jonka totutteluun voi mennä vuosia. Gluteeniton ruokavalio voi vaikuttaa negatiivisesti henkilön kokemiin sosiaalisiin tilanteisiin, joissa on tarjolla ruokaa. Ruokavaliosta tulee vahva osa henkilön identiteettiä, jolloin oma ruokavalio voi johtaa eristäytymiseen ja ulkona syömisen välttelyyn. Lisäksi juhlissa ja työpaikkojen kahvitauoilla keliaakikko voi kokea voimakkaitakin ulkopuolisuuden tunteita, kun hän ei saa samaa tarjontaa kuin muut. Hänelle on aina erillinen kahvipulla tai ei pullaa ollenkaan ja sitä jatkuu koko elämän. Yleensä ulkopuolisuuden tunteet sekä muut negatiiviset tunteet väistyvät ajanmittaan, mutta ne voivat palata mieleen huonojen kokemusten myötä yhä voimakkaampina. Meillä Café & Bar KATTOlla keliakiaa tai gluteenitonta ruokavaliota ei tarvitse hävetä. Olemme täysin gluteeniton kahvila eikä sinun tarvitse välttämättä edes kertoa gluteenittomasta ruokavaliostasi, mikäli et halua.

Huom. osa oluistamme EI ole gluteenittomia, mutta meiltä löytyy myös gluteenittomia!

"Olen sairastanut keliakiaa peruskoulusta saakka. Rehellisesti sanoen, en tiennyt tarkalleen keliakian olevan autoimmuunisairaus enkä ajatellut ruokavalion olevan ihan niin tiukka. Pian lukiopolun alkuvaiheessa anemiani pahentuminen herätti minut kuitenkin kiinnittämään huomiota kunnolla ruokavaliooni. Osittainen "välinpitämättömyyteni" johtui kuitenkin häpeästä. En halunnut hankaloittaa ystävien kanssa hampurilaisella käyntiä sillä, etten saanut kyseisestä ravintolasta mitään syödäkseni (nykyään näitä tilanteita ei ole, sillä lähes kaikissa ravintoloissa ollaan keskitytty tähän todella paljon), joten närpin ateriasta vain pois gluteenilliselta näyttävät tuotteet kuten sämpylän. En edes halua tietää paljonko gluteenia päätyi kehooni tuolloin... En halunnut osakseni huomiota keliakiasta, jota en oikein osannut selittää tai ymmärtänyt, enkä halunnut huomiota "nirppanokkaisuudesta". Vaikka tiesin itse olevani kaikki ruokainen ja erityisen helppo ruokahuollolle, loi keliakia raamit, josta sain valita syötäväni. Olin muuttunut helposta huollettavasta erityisen vaikeaksi, jolle tulee aina tehdä ruuat erikseen ja joka teettää kaikissa juhlissa ylimääräistä työtä. Nyt vuosia myöhemmin, olen iloinen, että ymmärsin lopulta niinkin nuorena huolehtia - mitä suuhuni laitan. En toki sano, etten enää häpeäisi ongelmallisuuttani. Olen ymmärtänyt, että mitä pidempään gluteeniton on vain vaihtoehto eikä koko valikoima niin, niin pitkään häpeää tulee aina olemaan."

Iida, yrittäjä Café & Bar KATTO

Meillä KATTOlla gluteeniton ei ole vaihtoehto, se on ainoa totuus ja se on suurin askeleemme kohti gluteenitonta ruokavallankumousta, jossa gluteeniton ruokavalio olisi normaali ja maistuva!

"Ei ole kerta eikä toinenkaan, kun suuhun on kaksin käsin tungettu "väärää ruokaa". Suurin osa vahingoista on tapahtunut omasta epähuomiosta, eikä ravintolan virheestä. Ruokalistoissahan ei tarvitse vihersalaatin perään laittaa G, L, M ynnä muita allergeeni merkintöjä, koska se ei luontaisesti sisällä näitä allergeenejä. Mikäli vihersalaattiin ollaan kuitenkin lisätty gluteenipitoista salaatinkastiketta, ei sitäkään tarvitse mainita, koska ei ole olemassa "ei gluteeniton"- merkkiä. Pitäisi vain rohkaistua ja avata suu kysyäkseen, vaikka ei haluaisikaan olla vaivaksi. Saan usein kuunnella huumoria ystäviltä rajoittuneesta annos- ja ravintolavalinnoista. En lähtökohtaisesti halua kokeilla uusia paikkoja, enkä vanhoissa hyvissä paikoissa uusia annoksia. Kun löydän jonkun ruuan, josta en tule kipeäksi, syön mielummin sitä aina, kun jännitän, että mitä tällä kertaa käy." - Iida, yrittäjä Café & Bar KATTO

Ravintoloissa on erittäin suositeltavaa, että gluteenittomuus ja allergeenit on merkitty selkeästi ruokalistaan ja esimerkiksi buffetissa tarjolla oleviin annoksiin. Erityisruokavaliota noudattavalla asiakkaalla on usein kysyttävää annokseen käytetyistä raaka-aineista ja tarjoiluhenkilökunnan tulee tietää mitä annokset sisältävät. Asiakas kysyy annoksen gluteenittomuudesta tai raaka-aineista oman terveytensä takia, ei kiusatakseen asiakaspalvelijaa. Ruokien asetteluun muun muassa noutopöydässä tulee kiinnittää huomiota kontaminaatioriskin vähentämiseksi. Esimerkiksi gluteenia sisältävät tuotteet sijoitetaan gluteenittoman annoksen eteen eikä taakse, jolloin ottimista ei putoa gluteenittomaan muruja. Sekoittuminen gluteenittomien ja gluteenillisten tuotteiden välillä tulee estää, mikäli halutaan myydä gluteenitonta.

Me Café & Bar KATTOlla toivotamme kaikki tervetulleiksi kokeilemaan gluteenitonta ruokavallankumousta, joka maistuu jokaiselle!

Täysin gluteenitonta kahvilaa on myös kaivattu!

Jokainen yritys heijastaa aina yrityksen yrittäjää sekä henkilöstöä ja välillä tuotteen tai palvelun tarve on vain tällä rajatulla segmentillä, mutta oman kokemuksemme mukaan meitä on kaivattu, jonka vuoksi olemme ylpeästi täysin gluteeniton kahvila!

"Löysin netistä sivunne, asun itse Turussa ja käyn harvakseltaan Tampereella. Mutta kun seuraavan kerran sinne suuntaan, tulen ehdottomasti piipahtamaan kahvilassanne. Tuntuu jo ennakkoon niin hienolta päästä kokonaan gluteenittomaan kahvilaan turvallisesti herkuttelemaan. Toivon teille kaiken tämän koronan keskellä jaksamista ja ennekaikkea asiakasvirtaa jotta pystytte pitämään ovet auki! Gluteenittomia kahviloita ei liiaksi ole ja siksi olen teidän liikeideasta enemmän kuin kiitollinen, vaikken arki asiakkaksenne pääsekkään." -Minna

"Kiitos, kun olette. Mukavaa, kun saa turvallisin mielin tulla nauttimaan herkkuja tai brunssia." -Eija

Kaikki palaute on meille tärkeää ja pyrimme kritiikistä kehittämään toimintaamme. Palautteet, jotka koskevat mielipiteitä gluteenittomuudesta kuunnellaan myös, mutta valitettavasti tulemme aina olemaan täysin gluteeniton kahvila. Turvallisuus nousee esiin myös monissa palautteissamme. Mikäli tunnet henkilön kenellä on keliakia tai hän noudattaa muusta tarpeesta gluteenitonta ruokavaliota, vinkkaa hänelle meistä! Meillä voi vierailla ilman kontaminaatioriskiä tai muuta pelkoa. Pyrimme huomioimaan myös muut allergiat! Mikäli tiedät etukäteen, milloin olet tulossa ja sinulla on allergioita, voit aina laittaa meille viestiä ja voimme valmistaa juuri sinulle sopivia tuotteita! 🙂

Tästä merkistä tunnistat gluteenittomuuden!

Tarjoamme arkisin täysin gluteenittoman lounasbuffetin klo 11-13! Julkaisemme lounaslistamme viikoittain blogissamme. Tervetuloa meille nauttimaan myös lounaan ulkopuolella! Pöytävaraukset voit tehdä täältä!

Palvelemme teitä Tampereen sykkeessä Finlaysonin alueella:

Satakunnankatu 18 A, 33210 Tampere

Täysin gluteeniton kahvila juuri sinulle 🙂

Täysin gluteeniton kahvila